Draga mea,

Fă un exercițiu de memorie… și revezi, cu ochii minții, cum erau casa bunicilor, prispa, cufărul cu zestre plin cu țesături prețioase, copacul în care te cățărai cu o agilitate nativă, mămăliguța cu brânză, poveștile la gura sobei iarna, mirosul crinilor și al narciselor în serile de vară!

Unică era acea îmbrățișare, plină de dor, pe care numai ea știa să o dea așa, atotcuprinzător, cu dragoste, cu admirație și gingășie.

Și nu știu dacă și tu ai amintirea asta, dar mie tare drag mi-a fost momentul când am primit IA DE LA BUNICA! Mi-a potrivit-o la umeri, să se asigure că îmi vine bine și mi-a spus, cu ton de povață: Ai crescut și a venit momentul să-ți dau o ie specială. S-o porți cu băgare de seamă, că-i comoară, nu altceva! Și când o porți, să fii mândră, ia sama la mine, că ia face fata și mai frumoasă decât este!ˮ

Și de fiecare dată când o port, îmi vin în minte acele cuvinte și faptul că am responsabilitatea să duc povestea mai departe.

Veșnicia s-a născut la sat, spunea Blaga, și tot acolo a rămas farmecul tradițiilor, al legăturilor umane fără bariere tehnologice; însă autenticul răzbate, ia românească răzbate și încă este cusută manual de către femei talentate.

Este responsabilitatea noastră să valorificăm tradiția și să sprijinim producția românească de ii autentice. Anul acesta, când vrei să faci cadou cuiva, amintește-ți că IA românească poate fi un cadou memorabil, care va trece testul timpului, asemeni multitudinii de sentimente și valori pe care le transmite.

Legătura specială dintre o bunică și nepoata ei poate fi foarte greu verbalizată, însă semnificația acestei legături poate fi transpusă într-o ie cu motive românești, care va dăinui peste ani.

* Dă mai departe poveștile țesute cu valori, dă mai departe bucurIA! *


 

Vino de Ziua Internațională a IEI, pe 24 Iunie, la București Mall, să serbăm IA DE LA BUNICA și tradițiile românești. Începând cu ora 17.00, în Lounge Area vor fi organizate: atelier de cusut, workshop Povestea Iei de la sat pe podiumˮ, veți primi sfaturi stilistice despre cum să purtăm IA, de la Irina Markovits, atelier Cosânzeneˮ de împletit părul, atelier de împletit coronițe florale, expoziție cu povestea iei.

Vino și susține Campania IA DE LA BUNICAˮ, semnată Izabela Mandoiu, prin care ne propunem:

  • Să menținem atenția asupra valorilor și tradițiilor românești;
  • Să amintim de ideea cadoului vestimentar atemporal și obiceiul de a dărui o ie din mamă în fiică;
  • Să amintim de valoarea țeșăturilor de calitate, care fac producția românească de haine să fie sustenabilă;
  • Să susținem femeile de la sate, care încă lucrează manual, cos de mână produse, așa cum nici o tehnologie nu o va face vreodată.

Izabela Mandoiu este designer român, cunoscută pentru creațiile sale cu influențe tradiționale și iile cu specific argeșean. Printre campaniile cu un plus de valoare, amintim: Poverbe RomânEȘTI, „IA – Legământ de dăinuireˮ, Motive de Fericire, Povestea Iei Contemporane.