Ia cu motive tradiționale a devenit celebră în întreaga lume și implicit, este un element de brand național de seamă, care ne reprezintă cu mândrie. Cum știm acest lucru?
249.000 de rezultate generează motorul google atunci când căutăm Ie românească, 378.000 la termenul romanian blouse și 261.000 pentru la blouse roumaine.
Încet dar sigur, ia nu doar că a fost readusă în atenția comercianților și a consumatorilor, dar a și devenit un trend. Producătorii internaționali care au acaparat mall-urile și shop-urile online vânează trendurile. Drept umare, tot ceea ce este apreciat a devenit inspirație pentru producțiile în serie.
Dezavantajele de a purta creații produse în serie sunt multiple. Acestea nu îți conferă senimentul de unicitate, nu îți validează alegerea drept una de bun gust. Câteva sute sau chiar mii de femei, cu care te poți intersecta în diverse contexte, vor avea aceeași piesă vestimentară.
O ținută în serie limitată este formată din aproximativ 10 piese. Iar o ținută unicat îți va completa propriul farmec pentru o imagine personală care vorbește despre tine. Prețurile ilustrează munca de săptămâni întregi de lucru manual, iar produsul finit, ia, dă valoare purtătoarei prin povestea pe care o duce mai departe prin ținuta sa.
În cazul motivelor din semiotica naționalistă, multe popoare au o arhivă impresionantă de semne folosite în vestimentația specifică locului. Printre aceștia se numără: chinezii, japonezii, slovacii, ucrainienii, indienii și lista poate continua. Toți folosesc semne felurite pentru a-și înfrumuseța portul popular. Slovenia, Slovacia și Ucraina sunt câteva țari ale căror porturi populare se apropie destul de mult cu portul popular românesc.
După mobilizarea din ultimii ani, de a promova frumusețea și valorile iei românești, ia este un obiect vestimentar la modă. Mai mult, a devenit un must have al garderobei feminine, indiferent de nație sau cultură. New York Times a denumit bluza cu motive tradiționale Topul Verii 2016. Publicația susține că bluza țărănească cu motive tradiționale a acaparat mapamondul. Ei listează produse create de Figue, Stephanie von Watzdorf, March 11 by Svitlana Golovchenko & Robert Mishchenko, care au ca inspirație portul național.
Diferențele bluzelor tradiționale constau în simbolurile folosite și semnificația lor. Chiar și la nivel național, fiecare zonă are propriul stil de a realiza cămașa cu motive românești. Izabela Mandoiu realizează, împreună cu femei colaboratoare de la sate, ii cu specific argeșean. Costumele din Argeş se remarcă prin abundenţa firului metalic, folosirea mărgelelor şi paietelor, prezente pe toate componenetele sale.
După cum se menționează și în documentele scrise, mărgeluțele asociate cu paietele conferă cămășii un aspect elegant. (Cusături populare din zona Argeșului –Liliana și Emilia Podoleanu)
Noi propunem ia areșeană, rochia cu ie pentru evenimentele importante din viața dumneavoastră. Ia se pretează și pentru nunți, botezuri, cununii, sau pentru petreceri cu semnificație importantă. Bluza verii 2016 este ia cu motive tradiționale!
Poveștile sunt mai frumoase atunci când le țesem cu valori românești!
Comenteaza