Este luna septembrie și ne amintim cu drag de anii de școală și liceu. Retrăim alături de copii întrebări stereotip precum: Ce ați făcut în vacanță?, dar și celebra: Ce o să te faci când o să fii mare?
Acest moment al începuturilor ne stârnește emoții frumoase, mai ales că toamna aceasta lansăm prima colecție de încălțăminte Izabela Mandoiu: opinci românești stilizate.
Ideea de meserie are în prezent o semnificație înglobată sub umbrela conceptuală a carierei. Pregătim copiii să aibă un job și să facă o carieră într-un anumit domeniu.
Însă nu trebuie să neglijăm necesitatea meseriilor practice și utilitatea acestora într-o lume condusă majoritar de tehnologie. Avem nevoie de oameni cu îndeletnicire manuală. Poveștile țesute cu valori sunt cusute manual de către doamnele de la sat cu care colaborăm. Talentul și priceperea lor sunt punctul forte.
Vara aceasta ne-a vizitat un duo minunat, format din Anca Bold Gheorghe și Ema, mamă și fiică. Ele se ocupă de Blog în Tandem și tare bună treabă fac împreună!
Interviul video a decurs lin, îl puteți vizualiza aici. Iar odată ce a început școala, am simțit nevoia să dăm în scris răspunsuri întrebărilor Emei, cu melancolie și dor de începuturile meseriei de Designer Vestimentar, explicate pe înțelesul copiilor.
‘’MESERIA’’ DE DESIGNER
- De ce calități de bază crezi că are nevoie un DESIGNER?
Un designer are nevoie în primul rând de simț estetic și de pasiune pentru oameni. În această meserie lucrezi pentru client, iar bucuria sa este practic, motivația meseriei tale. Arta esteticului este un talent cu care mulți designeri se nasc, însă această meserie se și învață, deci talentul se poate deprinde cu timpul.
Pentru a fi relevant, un designer trebuie să fie pasionat, ambițios, minuțios și neapărat, perseverent.
- DESIGNER – se poate considera o meserie, cu acte în regulă?
Da, este o meserie care implică mai multe deprinderi, de la a cunoaște tipuri de materiale, la a ști cum să faci designul de produs, croi, cusut și retușuri.
Îmi vine în minte Croitorașul cel Viteaz, și recunosc, trebuie să fii isteț pentru a face o afacere din design, pentru a fi credibil și a rezista pe piață.
Trebuie să ai curaj să fii designer, dar și administrator de business și să știi ce mesaje vrei să transmiți. Trebuie să înveți să jonglezi cu prioritățile și să știi ce anume spui publicului despre colecția ta, ce este deosebit în munca ta.
Așa cum Croitorașul avea o deviză: 7 dintr-o lovitură, așa și eu am una: Povești țesute cu valori, pentru că noi coasem de mână și este o adevărată artă să coși o ie, de la zero.
- Care este traseul pentru un copil care își dă seama că asta vrea să facă în viață, să fie creator sau designer vestimentar?
Admirația pentru frumos, pentru vestimentație, pentru asociere de culori, de texturi, pasiunea pentru modă sunt primele indicii. La fel de important este jocul cu păpușile și hăinuțele lor.
Dacă îți place să îmbraci păpușile, să le faci hăinuțe, să improvizezi fel de fel de rochițe, atunci acesta poate fi un indiciu că ai atribute pentru a deveni designer vestimentar. Dacă după analiza altor meserii, interesul este setat tot pe aceasta, atunci trebuie să iei în calcul o facultate sau un curs pentru a învăța.
- Cum se ajunge de la cineva care e pasionat de haine/ pictura/ desen la cineva care trăiește din asta și își face un business chiar?
Este o vorbă bătrânească: încercarea moarte n-are. Întâi este bine să vezi despre ce este vorba și dacă îți place, chiar înainte de a studia domeniul. Iar dacă vrei să fie un business al tău, nu doar să lucrezi pentru o companie ca designer, atunci trebuie să știi și management de business, de la cum se face o factură, la cum se fac angajări și cum se motivează o echipă.
- Cum se derulează viața de zi cu zi a unui DESIGNER? Ce rigori există? Ce pași importanți?
Foarte important de menționat este că un designer femeie, are și familie, iar dimineața, toată atenția se îndreaptă către copil. De la ora 9 începe activitatea în atelier, primește clienți în showroom, interacționează cu clienții, ia comenzi de pe site.
De asemenea, comandă materiale și accesorii, multe alte activități administrative, iar spre seară continua partea de creație, tăiat materiale și pregătit pentru croit, selecție motive tradiționale pentru creații, gândit concepte de colecții, corelat cu trenduri.
- Cum ai defini meseria asta pe înțelesul unui copil?
Cel mai ușor îmi este să fac asocierea cu jocul cu păpușile și alte jucării, când te gândești unde merge păpușa în jocul tău. Dacă merge la Operă, îi pregătești o rochie lungă, o tai, o legi sau coși, cum poți, nu te lași până nu îi vine bine, apoi îi pui câteva accesorii.
Iar atunci când vrei să o și pozezi, aranjezi piese deco în jurul ei, să pară la operă. Cam așa se întâmplă la ședințele foto, când facem set up pentru poze de produs și poze de campanie.
- Se poate face meseria asta fără pasiune, doar ca un job și-atât?
Sigur că se poate face, însă un job trebuie să îți aducă satisfacție. Dacă ți se pare că te chinui prea mult să iasă un produs și nu îți face plăcere să insiști până nu arată cum îți dorești, mai bine renunți.
Dacă nu îți place să interacționezi cu oamenii, poate ești introvertit, la fel, poate nu este o ideea prea bună să devii designer. De ce spun asta? Clienții vor să interacționeze direct cu designerul.
Deseori în ultima vreme mi se întâmplă ca ai mei clienți să solicite să facem o fotografie împreună. Și acesta este un lucru măgulitor pentru mine.
- Ești fericită cu drumul ăsta, cu MESERIA ta? E important să-ți placă? Când ți-ai dat seama că asta vrei să faci în viață?
Cel mai important aspect în orice meserie este să îți placă, să vină natural să lucrezi, să nu simți presiunea unor atribuțiuni. Se necesită creativitate, ingeniozitate, dar și realism, pentru a vedea ce cere piața și cum se raportează colecțiile tale la cerințele pieței.
Mi-am dat seama că vreau să fac ii în primă fază, atunci când am primit IA DE LA BUNICA. Le vedeam pe femeile din familie că se îmbrăcau în ii foarte frumoase și colorate, așa cum este specificul zonei mele, Argeș, însă momentul în care am primit ia cadou, am fost fermecată.
De aceea, noi am pornit o campanie de comunicare, IA DE LA BUNICA, prin care ne dorim, pe termen lung, următoarele:
- Să menținem atenția asupra valorilor și tradițiilor românești
- Să amintim de ideea cadoului vestimentar atemporal și obiceiul de a dărui o ie din mamă în fiică.
- Să amintim de valoarea țeșăturilor de calitate, care fac producția românească de haine să fie sustenabilă
- Să susținem femeile de la sate, care încă lucrează manual, cos de mână produse, așa cum nici o tehnologie nu o va face vreodată.
Legătura specială dintre o bunică și nepoată poate fi foarte greu verbalizată, însă semnificația aceastei legături poate fi transpusă într-o ie cu motive românești, care va dăinui peste ani.
- Folosești tehnologie în prezent în jobul tău? Cum crezi că vor evolua lucrurile în viitor? Copiii care viseaza sa fie DESIGNER tb să aibă și astfel de abilități?
Folosim broderie computerizată în unele creații, însă tot cusătura manuală este cea care ne reprezintă poveștile țesute cu valori.
Copiii care vor să cunoască această meserie, designer vestimentar, sunt așteptați în ateliere de producție, pentru a înțelege cum se întâmplă lucrurile și dacă sunt interesați de o meserie de genul. Până vor descoperi pasiunea cea mare, din care vor face carieră, să fie creativi și să fie dornici să cunoască, pentru că, spunea Aristotel:
Toți oamenii au sădită în firea lor dorința de a cunoaște.
Mulțumim Emei pentru inițiativă, împreună putem stârni copiilor dorința de a cunoaște această prefesie.
Comenteaza