Au venit zilele calde, în care începem să visăm la vacanță, natură și relaxare. Mulți dintre noi își găsesc liniștea în satele românești, fie ele în zone de deal sau munte, sau în zona litoralului. Acolo, timpul pare că stă în loc și te poți bucura de frumosul păstrat ca odinioară. Unele femei încă obișnuiesc să poarte portul popular tradițional, format din ie și fotă sau catrință, ceea ce încântă ochiul și încarcă sufletul românului cu bucurie.

În ciuda visării, activitățile lucrative ne poziționează la birou, între întâlniri și o oarecare rutină. Cum faci să dai o notă aparte unei zile? Cum reușești să aduci mai aproape dorul de românesc și libertate? Îți sugerăm să încerci să porți ceva diferit, un item autentic, care să te scoată din anonimat și să te facă să te simți mândră de originile tale românești.

Săptămâna aceasta o dedicăm fustei tradiționale realizate din fotă românească și vă invităm la Atelier Izabela Mandoiu pentru a te proba cu fustele noastre care au povestea lor, țesută cu valori. La achiziția unei fuste direct din Atelier, vei beneficia de o reducere de 10% din preț.

Fota este parte componentă a costumului popular românesc. Formatul ei este dreptunghiular și se petrece în jurul corpului, ținând locul fustei. Specificul fotei constă în țesătura realizată la război, De asemenea, fota poate reprezenta și două bucăți de stofă cu țesături tradiționale, care acoperă partea din față și pe cea din spate a corpului.

Termenul de Fotă este cunoscut și cu alte denumiri: catrință, peștiman, pestelcă (regionalism), zăvelcă (Transilvania și Maramureș), pânzătură (prin nordul Moldovei), pristoare, (Transilvania și Maramureș) sau zadie (cunoscută a fi  o piesă din portul popular femeiesc)

Despre fote se știe că se confecţionează din lînă curată sau lînă şi fire de bumbac în urzeală. Catrinţa este realizată dintr-o singură bucată de ţesătură dreptunghiulară, cu care femeile îşi acoperă corpul de la talie în jos. Firele cu care se lucrează broderiile, motivele tradiționale sunt arniciul, mulineul, mătasea vegetală, lânica, firele aurii sau argintii. La mare căutare, fotele țesute din fire de lurez sau lame sunt realizate de către femei de la sat, cu care Izabela Mandoiu colaborează cu mare drag.

Izebela Mandoiu fota traditionala

Izebela Mandoiu

Dacă pe vremuri fota se purta mai mult de către fetele tinere din satele moldoveneşti, abordarea îndrăzneață a designerilor români aduce în atenție fota reinterpretată, care poate fi asociată unei ținute moderne, potrivită atât pentru birou, cât și pentru ieșirile în oraș.

Aportul creativ al Izabelei Mandoiu presupune integrarea țesăturilor tradiționale în ținute moderne, care să corespundă trend-urilor actuale și mai ales așteptărilor femeilor contemporane. Fustele petrecute, realizate din fote tradiționale românești pot fi purtate în diverse combinații: cu cămașă albă, tricou simplu, cu pantaloni de piele sau rochie cămașă. Modelul tradițional țesut este diferit de la o fustă la alta, deci fiecare produs este unicat.

Izabela Mandoiu are în portofoliu câteva modele de fuste tradiționale:

  • Fusta petrecută realizată din fotă tradițională este țesută în razboi cu fir de bumbac și fir auriu de lame;

- Fusta petrecută realizată din fotă tradițională este țesută în razboi cu fir de bumbac și fir auriu de lame;

  • Fusta- catrință, a cărei recomandare de purtare atipică este deasupra pantalonului;

- Fusta- catrință, a cărei recomandare de purtare atipică este deasupra pantalonului;

  • Fusta catrință – scurtă, care se poate purta deasupra unei cămeși maxi, preferabil de culoare albă.
Xcentrica Deea Codrea prin WeLoveCouture

Xcentrica Deea Codrea prin WeLoveCouture

  • Fusta catrință cu motive florale.

                                                                                Pictorial Maria Pașcă

Îndrăzniți să vorbiți cum vă este vorba și purtați portul tradițional modern, pentru că astfel, ducem mai departe o RomânIE cu valori, tradiții, frumos!