Interviu realizat de Raluca Bercea

Motivele tradiționale sunt motive de fericire” – pornind de la acest slogan pot afirma cu certitudine și siguranță că Izabela Măndoiu este o reprezentantă de seamă a categoriei Persoane creative ce inspiră schimbări pozitive. Am întâlnit-o în vara lui 2016, în cadrul evenimentului Designers Signature, gazdă fiind hotelul IAKI din Constanța.

Am remarcat atunci simplitatea și energia pozitivă. Dincolo de aceste aspecte am apreciat susținerea, în mod practic, a mișcării de redescoperire și modelare a motivelor, simbolurilor tradiționale cusute, oferind în același timp o perspectivă actuală, contemporană, în tendințe. Astfel, mi-am dorit să o cunosc mai bine pe Izabela Mandoiu, creatoarea brand-ului de haine cu același nume, țesute cu motivele tradiționale autentice, moștenite din moși-strămoși.

Te invit să descoperim ce înseamnă brand-ul Izabela Măndoiu, principiile, filosofia de viață și modul în care manifestarea creativă ne poate ajuta să fim, la rândul nostru surse de inspirație pentru grupul/comunitatea/societatea din care facem parte. (by Raluca Bercea- blogger)

  1. Care sunt valorile şi cele mai importante principii după care îţi ghidezi activitatea/viaţa?

Valorile și principiile după care îmi ghidez viața se intersectează cu majoritatea motivelor de fericire pe care cercetarea națională recent realizată le-a relevat: familia, iubirea, libertatea, cunoașterea, realizările personale, sănătatea. Adaug credința, speranța, încrederea, optimismul, pozitivismul. Toate aceste concepte mă ajută să adaug armonie fiecărei zile, oricât de încărcată sau dificilă ar fi.

  1. Ce înseamnă brand-ul Izabela Măndoiu?

Brand-ul Izabela Mandoiu este construit în jurul femeii, căreia îi atribuim puțin din frumosul tradițional autentic și valorile populare. Încurajăm femeia să se îmbrace cu ceea ce îi place și o complimentează, dar să confere ținutei strălucire prin atitudine.

  1. Care au fost/sunt persoanele care te-au inspirat şi în ce mod?

Bunica mea m-a inspirat. Ea avea o magie aparte, de a face lucrurile să pară mai ușoare, naturale: viața de familie, munca la câmp, pe lângă casă, activitatea lucrativă. Ea iubește tradițiile și mi-a transmis această apetență pentru valorile populare. La nivel internațional mă inspiră Victoria Beckham, care este genul femeii active, reușind să împace viața de familie cu cariera și viața socială într-un mod de invidiat.

  1. Care este proiectul viitor şi care ar fi mesajul general din spatele acestuia?

Proiectul viitor este… un secret. Sper să ne reușească și de aceea avem nevoie să ținem misterul până vom ști clar dacă este sau nu realizabil. Putem doar să spunem că implică o nouă inițiativă care are la bază frumosul românesc.

  1. Care este faţa frumoasă a României şi care sunt avantajele de a fi român?

România are extrem de multe fațete frumoase: de la bogăția și minunăția reliefului, la toată arhitectura veche care povestește de timpurile trecute, de istorie, până la oamenii care caută să își facă un trai aici, pe meleaguri, în ciuda tuturor provocărilor. Credința este o valoare a neamului românesc, ce ne ține uniți indiferent de teritoriile pe care ne aflăm. În prezent, România pare ferită de realele pericole sau interese directe care nasc conflicte și războaie între națiuni. Momentan este un avantaj că nu suntem ținta unor reglări de conturi.

  1. Cum poţi iniţia o schimbare pozitivă în mediul (comunitatea) din care faci parte?

Reușim  să schimbăm pozitiv atunci când alegem calea mai grea. Unele situații sunt așa cum le vedem pentru că de multe ori, majoritatea aleg drumul mai ușor lor, ceea ce creează dificultăți sau disconfort celorlalți. Știu că în ceea ce fac, perseverența este cheia, chiar dacă mă încăpățânez să nu externalizez producția în China sau India la prețuri mult mai mici. Eu sunt româncă, vreau să sprijin femeile de la sate de aici. Ideea nu este de a face profit sub orice chip, ci de a face lucruri constructive și a fi mândru că ajuți comunitatea românească, oferind creații de valoare.

  1. Ce te motivează să mergi mai departe chiar şi atunci când apar provocări (un ex. de provocare şi cum ai depăşit-o)?

Știu că orice problemă are o rezolvare și că după un somn liniștitor, apar soluțiile mai ușor. O situație pe muchie de cuțit a fost să găsim un consilier de vânzări la Designers Signature, deja începuse sezonul și nu aveam persoana potrivită. Însă noi, ca echipă, știm că legile atracției funcționeză, așa că ne-am imaginat persoana potrivită, iar atunci când știam clar cum trebuie să fie, a și apărut.

  1. Care este ultima colecție, ultimul proiect pe care ai dori sa-l promovezi?

Colecția recentă este cea prezentată la Pure London, Spring Summer 2018 și include noi tipologii de catrințe, ii cusute manual pe borangic de mătase și pânză de casă.

  1. Din ce este format motorul schimbării României?

Motorul schimbării României presupune să conștientizăm că fiecare mic element ajută motorul să meargă. Dacă fiecare suntem cetățeni responsabili, muncitori, corecți, atunci suntem în direcția potrivită. Interesul pentru educație trebuie să crească, modelele pe care le oferim tinerilor au un mare impact și în mod clar totul pleacă de la educație și modul în care arătăm tinerilor că educația înseamnă evoluție și bună stare.

  10. Care este motto-ul tău şi cum îl aplici în viaţa de zi cu zi?

Nu am un motto propriu-zis, dar am fost atenționată că spun des *Mereu se poate mai bine*, ceea ce înseamnă că sunt perfecționistă și duc lucrurile la extrem pentru că îmi doresc de fiecare dată nivelul următor. Consider că este o normalitate umană să îți dorești mai mult, mai bine, mai sus.

Toate formele Binelui și Frumuseții să vă însoțească,

Raluca

Interviu realizat de Raluca Bercea, blogger @ CălătoriaRalucăi.

Top 10 Motive de Fericire Izabela Mandoiu - Studiu național