Năframa este din nou la modă! Sună-ți bunica și dă-i motive de fericire. Postează să vadă prieteni, old is the new trend!

Termenul „năframăˮ capătă o notă estompată în favoarea eșarfei, devenind încet un regionalism, cunoscut în special de persoanele trecute de prima tinerețe. Acest lucru poate fi însă schimbat. Ne dorim să readucem în atenție atât termenul, dar mai ales utilitatea acestui accesoriu din portul tradițional românesc.

Năframa este definită ca o bucată de pânză de in, cânepă, bumbac, borangic, tivită pe margini. Ea este îmbodobită cu cusături ornamentale din simbolistica tradiționalistă și este folosită ca basma, bastistă sau ștergar.

Cunoscută și sub denumirea maramă, năframa este un obiect vestimentar care semnifică un rit de trecere al feminității, de la statutul de domnișoară la cel de femeie căsătorită. De aici și expresia „a-şi pune marama”, care înseamnă a se mărita.

tinute pt naframa

Modernismul a transformat ținutele cu tradiție, îmbățișând trendurile internaționale. Drept urmare, năframa din borangic brodat a fost înlocuită cu voalul de mireasă. Iar cămașa lungă din bumbac cu specific tradițional a fost înlocuită cu rochia modernă, tip prințesă.

În prezent, românii păstrează tradiția marcării acestui ritual. Spre sfârșitul nunții, mireasa este dezgătită de către nașa care îi înlătură voalul de mireasă pentru a-i pune pe cap o năframă. Semnificația este că se trece într-o nouă etapă a vieții, în care va fi nevastă, gospodina casei, o femeie cu responsabilități casnice și familiale.

Năframa acoperă capul în totalitate sau doar parțial. Ea are rolul de a proteja de soare, de vânt, frig, bineînțeles, înfrumusețând purtătoarea, prin modelele cu simbolistică tradiționalistă, predominant florale.

Propunerea Izabelei Mandoiu, designerul român care creează haine țesute cu valori, este năframa din borangic de măta se cu flori țesute în gherghef.

Naframa reinventatarochie si naframa Izabela Mandoiu

Năframa este și în prezent un accesoriu important, care face diferența și oferă un plus de valoare purtătoarei. Năframa poate fi purtată pe cap, în jurul gâtului pentru a personaliza o rochie simplă sau un maiou de vară. Mai poate fi purtată în jurul taliei, pentru a accesoriza o cămașă maxi sau o rochie lejeră de vară.

Năframa este din nou la modă! Suntem curioase să aflăm cum purtați voi năframa, așa că vă invităm în shop și abia așteptăm pozele voastre!

Iată cum a ales Andreea să poarte năframa Izabela Mandoiu, în vacanța sa în Barcelona.

andreea cu esarfa Izabela Mandoiubatic modern Izabela MANDOIU

naframa mireasa