Piața de fashion din România se dezvoltă continuu, atât din punct de vedere cantitativ, dar și calitativ. Iar pentru ca acest lucru să se realizeze într-un mod profitabil pentru producători dar și unul favorabil pentru clienți este nevoie de marketing strategic. În consecință, studiul de piață, analiza constantă, dar și cooperarea între toate părțile implicate, sunt necesare pentru a dezbate, a găsi soluții la potențiale probleme și a realiza un cadru sustenabil industriei de fashion.

Izabela Mandoiu a absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și este pasionată de etapa de cercetare atunci când face primii pași ai unui proiect. Cu privire la industria în care activează, fashion design-ul, ea consideră că evaluarea impactului, feedback-ul clienților sunt necesare în aceeași măsură ca research-ul inițial, pentru că doar astfel se pot stabili noi direcții în strategia de bază.

Din dorința unei cooperări între factori interesați de industria fashion, vă prezentăm inițiativa MKOR. Agenția de marketing MKOR realizează anual studii de piață, ale căror informații sunt utile celor din industriile vizate analizelor. Studiul pieței online de fashion din România, realizat în anul 2016 a avut printre obiective aflarea dorințelor publicului larg, respectiv dacă românii cumpără haine produse în România, dacă ar fi dispuși să plătească în plus pentru acestea, dar și în ce măsură retailerii online pun la dispoziția clienților lor articole vestimentare Made in Romania.

Am aflat astfel că vânzările de articole vestimentare reprezintă mai mult de 10% din totalul cumpărăturilor realizate online. În 2015, valoarea achizițiilor de articole vestimentare din România a trecut de 170 de milioane de euro, cu 20% mai mult față de anul 2014, conform MKOR Consulting.

Rezultatele reflectă, în paralel, perspectiva retailerilor și a consumatorilor asupra pieței de fashion online din România.

Studiul pieței online de fashion din România

În prezent, MKOR se pregătește să realizeze studiul pe anul 2017,  axat pe consumatori și vizează obiceiuri de cumpărare (online & offline), triggere și motivatori, fapt pentru care realizatorii așteaptă provocări, idei, sugestii pe adresa: contact@mkor.ro

Vă încurajăm să răspundeți pozitiv inițiativelor de cercetare, întrucât sunt o șansă de a duce industria fashion la un nivel superior.

Echipa Izabela Mandoiu a inițiat un studiu, care se află în desfășurare, pentru a afla motivele de fericire ale româncelor și dacă shopping-ul se află printre ele, respectiv  în ce măsură sunt motivele tradiționale românești un factor care influențează achiziția unui articol vestimentar în raport cu alegerea unui item simplist. 

Rezultatele studiului designerului vor include date cu privire la cadrul dorit de achiziție, frecvența și interesul româncelor față de simbolistica tradiționalistă abordată de fashion designeri.

Toate aceste date ajută atât stakeholderii, dar și cumpărătorii pentru a înțelege mai bine industria și a ști cum anume să se raporteze la ceea ce oferă piața de fashion din România.